Wandelen Marokko

Algemene informatie

 

Verzekeringen
Je wordt aangeraden een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten, die de schade dekt als onverhoopt iets fout gaat.

 

Inentingen
Het is verstandig om ruim 4 weken voor vertrek bij de GGD na te gaan welke inentingen noodzakelijk of aan te raden zijn.

Visum en paspoort

Je hebt geen visum nodig voor Marokko. Je paspoort moet echter bij vertrek uit Marokko nog geldig zijn! Check zelf voor eventuele wijzigingen bij de Ambassade of Anwb.

 

Vliegreis

Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van je vliegreis. Graag bij boeking vluchtnummer en tijd doorgeven. Mohamed staat dan op het vliegveld je op te wachten.
Vliegen kan goed vanaf Nederland met Transavia of met Royal Air Maroc vanaf Brussel, of goedkoper met Ryan Air vanaf Weeze of Eindhoven. Aan te raden is een directe vlucht op Marrakech te boeken. De ervaring leert jammer genoeg dat een overstap in Casablanca op de heenweg vaak problemen geeft (vertraging of bagage blijft achter). Dat zou jammer zijn van de start van de vakantie. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren dan wordt uiteraard in onderling overleg het programma iets aangepast.

 

Geld pinnen

Je krijgt op dit moment voor 1 euro ≈ 10 of 11 Marokkaanse Dirham

Bij aankomst op het vliegveld kan je geld wisselen, maar ook in Marrakech en Ourika zijn er genoeg pinautomaten. In Imlil kan niet gepind worden. Let op: zet je bankpas vooraf thuis op 'wereld pinnen'!

Houd rekening met het geven van een fooi. Dat is een vaste gewoonte in Marokko. Een beetje klein geld op zak is altijd handig. Ook bij het afscheid nemen aan het einde van de reis is het gebruikelijk dat je een fooi geeft aan de muletiers/kamelendrijver, kok en gids.

 

Tijdsverschil
Het normale tijdverschil tussen Nederland en Marokko is 1 uur. Marokko doet ook mee met de zomertijd maar meestal later in het voorjaar. De zomertijd wordt weer teruggedraaid zodra de Ramadan start. Dat is nu (2014) vanaf eind juni tot eind juli. Er zijn dus periodes van 1 uur tijdverschil en periodes van 2 uur tijdsverschil.  

Elektriciteit en mobiele telefoon
Over het algemeen is er 220 Volt maar op het platteland kan het wisselen tussen de 110 en 220 Volt. Het mobiele netwerk in Marokko breidt zich steeds verder uit.

 

Bagage

Bij trektochten graag je bagage (max. 15 kg.) in een handzame reistas. Tijdens de tocht draag je zelf een goede rugzak met voldoende ruimte voor water, extra kleren, zonnebrand en je fototoestel e.a.

Water

Overal is mineraalwater te koop en er wordt aangeraden om dit te drinken. Dit zit niet in de prijs inbegrepen. Achtergrond hiervan is dat ieder zo zijn eigen ‘drinkgedrag’ heeft. Tijdens een tocht in de Sahara wordt water uit de put gekookt en dit is goed drinkbaar. Zorg dat je genoeg stevige waterflessen bij je hebt.

 

Kleding

In Marrakech zie je alle denkbare kledingstijlen. Vrouwen geheel bedekt voor op de brommer met man achterop. Mannen in mooie lange djellaba met als het koud is in de ochtend de puntmuts op. Maar ook vrouwen in strakke spijkerbroek of korte rok.

Bij het wandelen in de bergen en in de dorpjes is het verstandig om je kleding aan te passen aan de cultuur van het land en niet in korte broek met hemdje te lopen.

Avontuurlijke reis
Weersomstandigheden maar ook andere factoren – Marokko is anders georganiseerd dan Nederland – kunnen soms aanleiding zijn om de reis enigszins aan te passen. Dit wordt in goed onderling overleg gedaan, waarbij de veiligheid van een ieder voorop staat.

 

Paklijst
Tips voor je paklijst krijg je op verzoek toegestuurd.

Stichting Wandelen Marokko | tel.: 06 59248792 | info@wandelenmarokko.nl | KvK-nummer: 52094065